Eva Kramp
Legitimerad kiropraktor.

Jag finns på  kliniken Fysioterapi Sollentuna i centrala Sollentuna, kliniken innerfattar förutom kiropraktik även fysioterapi, ortopedi, ultraljudsundersökning, stötvågsbehandling, laser och yoga. 

På kliniken arbetar jag med allt från motions- och idrottsskador till arbetsrelaterad smärtproblematik. I min patientgrupp har jag förutom privatpersoner även samarbete med företag i olika branscher samt elitfotbollsföreningar.

Bakgrund
Jag har själv en bakgrund som elitidrottare med flera säsonger i fotbollens toppdivisioner i bagaget. Som spelare representerade jag bland annat allsvenska Hammarby och Djurgården 1990-98. Min fotbollskarriär avslutades tyvärr på grund av skador men detta ledde dock till en ny inriktning i mitt liv. Under min rehabliteringstid mötte jag nämligen flera terapeuter med olika behandlingssätt som stärkte mitt intresse för kroppens funktioner och hur vi kan behandla olika smärttillstånd. Dessa olika influenser har lagt grunden till min syn på behandling. Mitt intresse för fotboll slutade dock inte där utan jag återkom som ledare i Djurgårdens medicinska team (tillsammans med sjukgymnaster och läkare) där jag stannade i tre år. Höjdpunkterna kan tillskrivas SM-gulden åren 2003 och 2004 för Djurgården/Älvsjö. Det blev två ytterligare säsonger som medicinskt ansvarig i damallsvenskan efter det, men då i Hammarby DFF.
Sedan 2008 har jag ett samarbete med Rågsveds IF, damer division 1 och herrar division 3.

Utbildning
Min examen tog jag efter 5 års heltidsstudier på Skandinaviska Kiropraktor Högskolan. Utbildningen innefattar grundläggande medicinsk teori och diagnostik i bland annat anatomi, fysiologi, invärtesmedicin, neurologi, idrottsmedicin och rehabilitering. Detta tillsammans med 
utförande av kiropraktisk behandling i form av praktik under två år på Högskolans elevklinik samt extern praktik inom Landstingsvården. Efter godkända examinationer i samtliga moment utfärdas legitimation av Socialstyrelsen. Jag arbetar enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen och jag innehar patient och ansvarsförsäkring och företaget  har f-skattsedel. Jag är medlem i KFS (Kiropraktiska Föreningen i Sverige). 

Min syn på behandling
När jag behandlar är det patienten och individens behov som styr inriktningen. Behandlingarna är alltid individanpassade och därför använder jag mig av lite olika behandlingsmetoder och kompletterar detta med, bland annat, massage om det finns behov av det. Min filosofi är helheten och att allt hör ihop. 

Tre viktiga huvudmoment i min kiropraktiska behandling är diagnostik, behandling och förebyggande. Diagnostik är nödvändig för att få fram orsaken till uppkomst av smärta och den sämre funktionen. För att få bort eventuell störning i rörelseapparaten och smärta som uppstått används relevant behandling för att kroppen ska återgå tilll sin normala funktion. Med rehabiliteringsprogram och stretch- och träningsråd kan vi sedan förebygga eventuella störningar i kroppens funktion. Förebyggande är väldigt viktigt då många tror att "när smärtan är borta så är allt bra". Då glömmer man bort att smärtan och problematiken hade ett ursprung och hur stor vikt det är att komma ifrån detta ursprung. Det kan infatta allt från en dålig stol på jobbet till sämre skor eller arbete med mycket repeterande rörelser. Även inaktivitet kan vara en orsak och då kan rehabiliteringsövningar behövas även när smärtan är borta

Efter behandlingen
Ett mål jag har med behandlingarna för mina patienter är, förutom att de ska bli smärtfria, något jag kallar för självbehandling. Med det menar jag att patienten ska efter sin behandlingsserie hos mig själv kunna förebygga eventuell smärta och problematik med egna övningar och "knep" som just passar dem. Med en bra kommunikation och rådgivning mellan mig och patienten så kommer vi fram till det som just passar för den enskilde individen.